Majoritatea companiilor trec în această perioada prin încercări foarte mari. De aceea, am contactat companiile mari de pe piața de fashion din România, pentru a-i provoca la o discuție deschisă si pentru a ne spune prin ce trec din punct de vedere angajați, vânzări, furnizori și stocuri.
Benvenuti a răspuns cel mai prompt invitatiei OhMF, prin Adrian Câzu, Director Magazine Benvenuti. Ne-a interesat cu atât mai mult cazul lor, deoarece furnizorii produselor pe care le comercializează sunt producători din Italia, unde situația a fost mult mai gravă încă din luna februarie.
Compania Benvenuti a luat naștere în România, în primăvara anului 2004, când primul magazin își deschidea portile la Timișoara. Astăzi, rețeaua Benvenuti înseamnă 56 de magazine sub doua branduri: Benvenuti și Enzo Bertini.
Astfel, sub brandul Benvenuti rețeaua de magazine numără 52 magazine, în 32 de orașe importante ale țării. Primul magazin de încălțăminte de lux sub brandul ENZO BERTINI s-a deschis în primăvara anului 2008, magazin care reunește mai multe mărci ale celor mai renumiți designeri din lume, în 2013 al doilea, iar până acum au ajuns la magazinul cu numărul 4.
Producătorii italieni au o pondere de peste 80% din volumul de marfă din Benvenuti, dar au parteneriate și cu cateva fabrici românești, de altfel printre cele mai bune din România. Cele mai cunoscute brand-uri vândute în magazinele Benvenuti: Enzo Bertini, Formenterra, Solo Donna, Pepe Jeans, Wrangler, Thezeus, Bradley, Steve Madden.
Iată ce ne-a răspuns Adrian Câzu legat de starea companiei în perioada actuală:
Ce măsuri ați luat legat de angajații din magazinele Benvenuti din România? Ați fost nevoiți să faceți reduceri de personal? Dacă da, îmi puteți spune despre ce număr este vorba, în procente, măcar?
Adrian Câzu: Nu am facut reduceri de personal. Avem 98 % din angajați care au fost trecuți în șomaj tehnic, iar restul de 2 % activează cu normă redusă.
Ați simțit o schimbare în numărul de comenzi online de când a început starea de urgență? S-au mutat cumpărătorii dumneavoastră din oflline în online?
Adrian Câzu: Nu sunt schimbări în volumele de comenzi online, din contră, în momentul de față, fashion-ul nu prea are volume pe online. A crescut în schimb online-ul de produse alimentare, anumite zone de electro/IT, farmaceutice.
La cît estimați pierderile, dacă există, din această perioadă?
Adrian Câzu: Pierderile nu pot fi cuantificate încă, dar, cu siguranță, vor fi majore.
Cum credeți că se va schimba comportamentul consumatorilor români după ieșirea din starea de urgență?
Adrian Câzu: Cel puțin o perioadă, cuprinsă între 6 luni- 2 ani, vânzările vor fi afectate datorită acestei pandemii. Populația își consumă acum resursele finaciare, iar după redeschiderea mall-urilor, după ridicarea stării de urgență, ne vom confrunta cu lipsa banilor din piață.
Ați ajuns la înțelegeri cu proprietarii spațiilor unde sunteți chiriași apropo de plata acestora?
Adrian Câzu: Cu unii dintre ei, foarte puțini – da. Cu alții, cu majoritatea, adică cu marii proprietari de mall-uri, nu am ajuns la nicio înțelegere. Aceștia solicită plata integrală a chiriilor, inclusiv pe perioada cât mall-urile au fost închise prin ordonanța de urgență, ceea ce este un non-sens. Dacă vor merge în continuare pe această linie, aceste magazine nu le vom mai redeschide.
Care este relația cu furnizorii dumneavoastră în această perioadă? Știu că cei mai mulți furnizori sunt din Italia, unde situația a fost foarte grea. Au mai reușit să livreze comenzile? A fost nevoie de renegocieri de contracte, apropo de volume și termene de livrare?
Adrian Câzu: Avem relații foarte bune cu furnizorii noștri, dar, așa cum spui, unii au fost închiși și nu au lucrat, unii sunt în continuare închiși, deci sunt probleme mari cu livrările pe acest sezon, care va fi compromis și din cauza stării de urgență și din cauza derapajelor de aprovizionare. La fel va fi și sezonul de toamnă-iarnă. Și pe acea zonă vor fi probleme de producție la furnizorii de fashion.
Aveți furnizori din Italia care să fie nevoiți să intre în faliment și să închidă complet business-ul?
Adrian Câzu: Da, sunt câteva cazuri care au trebuit să închidă complet business-ul.
Îmi puteți spune ce reorganizări de buget ați făcut în această perioadă? Ați mutat banii din bugetul de marketing în alte părți? Investiți mai mult în online?
Adrian Câzu: În momentul de față este foarte greu să aloci bugete, pentru că bugetele nu prea mai există, dar da, anumite sume încercăm să le alocam către online.
Îi mulțumesc lui Adrian Câzu pentru deschidere și promptitudine. Îmi doresc ca următorul articol despe compania unde lucrează să fie despre deschiderea de noi magazine sau introducerea unui brand nou în portofoliu. Produsele Benvenuti le găsiți pe https://www.benvenuti.ro/ și îi puteți urmări și pe Facebook, Instagram și YouTube.