Imprumuturi de urgență, subvenții și alte măsuri destinate să sprijine întreprinderile mici care suferă de impactul coronavirusului pe piețele cheie din lumea modei.
Brand-urile mici sunt deosebit de vulnerabile și multe pot avea nevoie de sprijin din partea guvernelor și a altor organizatii pentru a supraviețui.
Am listat mai jos doar masurile care au legatura directa cu industia modei din fiecare tara in parte, prin asociatiile sau consiliile care o reprezinta. La cele listate mai jos se adauga masurile luate de fiecare guvern in parte, la nivel national, apoi de catre primari la nivel regional sau municipal.
In Statele Unite:
- Anna Wintour și Tom Ford, care este actualul președinte al Consiliului Designerilor de Modă din America, au repornit CFDA / Vogue Fashion Fund pentru a lansa inițiativa de strângere de fonduri A Common Thread. Scopul fondului este de a ajuta micile companii de modă afectate de criză, în loc să acorde premiile obisnuite de 400.000 USD castigaoturlui si cate 150.000 de dolari către urmatorii 2 clasati. Aplicațiile se deschid pe 18 aprilie 2020, iar „conditiile pentru finanțare” nu au fost încă anuntate.
- Kerby Jean-Raymond de la brand-ul Pyer Moss din New York, a făcut echipă cu co-fondatoarea Away, Jen Rubio, pentru a oferi 100.000 USD pentru companii mici creative. Pe 25 martie, Jean-Raymond a anunțat pe Instagram că au oferit deja 78.000 de dolari din suma initiala către 38 de companii, dintre care șapte sunt în industria modei.



UK:
- Pe 27 martie, British Fashion Council a lansat BFC Foundation Crisis Fund, o inițiativă de strângere de fonduri care a pornit de la 1 milion de lire sterline, bani redirectionati aici din alte proiecte. Pentru a se califica, solicitanții trebuie să fie o forma cu domeniu de activitate in fashion design si localizata in UK. Specificul businessului trebuie sa fie pe una dintre categoriile: îmbrăcăminte pentru femei, haine pentru bărbați, accesorii, crearea de bijuterii. Compania trebuie să aiba ca si actionar principal designerul sau directorul de creatie și să nu fi primit finanțare externă. Aplicațiile, care se vor deschide în următoarele șapte zile și se vor închide la 10 aprilie, trebuie „să se raporteze la un scop clar de a sprijini compania [să] supraviețuiască în următorul an”, se arată în anunțul BFC.



Franta:
- Fédération de la Haute Couture et de la Mode din Franța oferă actualizări periodice cu privire la finanțare și sprijin pentru întreprinderi pe site-ul lor, asta pe langa toate masurile luate de guvernul francez pentru a sustine companiile mici din toate domeniile.
Italia:
- Camera Nazionale della Moda Italiana a făcut lobby pentru ajutoare suplimentare, pe langa cele valabile pentru toate companiile mici din toate industriile, care sa reflecte provocările cu care se confruntă industria modei în timpul ependemiei, dar și care sa reflecte importanta cuvintelor „Made in Italy” . Asociația a mai spus într-un e-mail către BoF că „lucrează la o inițiativă de sprijin direct pentru brandurile la inceput de drum”.



In caz ca va intrebati, exista si la noi Federatia Romana de Design Vestimentar si Accesorii care are 197 de fani pe Facebook si care inca nu si-a terminat nici site-ul. Am incercat sa vedem cine sunt membrii si suna foarte frumos cum sunt ei listati acolo: Asociatia Bucharest Fashion District, Asociatia Romanian Creative Fashion si Asociatia Romanian Contemporary Jewelry. Paginile membrilor sunt cu text in limba designerului care n-a primit nimic de pus acolo, dupa cum poate v-ati convins singuri, daca ati dat click. Nu stiu cum au convins niste brand-uri destul de serioase, cum este Molecule F, sa le puna logo-ul la parteneri, dar poate ii trezim putin sa ajute cu adevarat aceasta industie din Romania, mai ales micii creatori care au business-uri care traiau din vanzarile la eeniment, care acum au disparut cu desavarsire.