Business-urile deștepte vor ieși din această criză mai puternice, dar numai dacă vor ințelege că trebuie să colaborareze cu concurența și să împartă responsabilitățile, nu doar față de acționari, ci pentru tot spectrul de părți interesate, adică angajați, furnizori și societate în general.
În această săptămână, am venit primele semnale reale din piață, despre cât de grea este această perioadă pentru industria globală de fashion. Burberry a avertizat despre o scădere gravă a vânzărilor. Prada a fost lovită de turbulențe majore. Și multe, multe breanduri independente și retaileri încep sa vorbească despre cât de greu le este.
„Capitalismul responsabil, care încearcă să mute cultura corporatistă dincolo de supremația acționarilor, se confruntă acum cu cel mai mare test al său”, spune Paul Polman, fostul director executiv al Unilever, într-o postare recentă pe LinkedIn. „Cei mai mari lideri din business vor juca roluri care să ajute societățile, comunitățile care îi găzduiesc în acest moment de mare criză, oferind oamenilor securitate și stabilitate ca un antidot împotriva panicii și fricii.”
Angajații tăi trebuie să pe primul loc. Sănătatea și siguranța lor trebuie să fie principala ta prioritate în companie. În continuare, trebuie să faceți tot ce puteți pentru a-i proteja de căderea financiară cauzată de criză. Asta include continuarea plății salariilor în cazul întreruperilor de muncă și oferirea de concedii medicale plătite. Companiile care protejează angajații „vor construi forțe de muncă mai rezistente și mai loiale, mai bine poziționate în condițiile unei furtuni economice prelungite”, scrie Polman.
Apoi, companiile trebuie să facă tot ce pot pentru a negocia cu furnizorii, fie că asta înseamnă a arăta flexibilitate în condițiile unui acord, a extinde creditul acolo unde este necesar sau a trage propriile pârghii pentru a-i ajuta să producă venituri în continuare. Din nou, acest lucru nu este caritate sau donație; este în interesul propriu să-ți ții furnizorii mulțumiți pe cât posibil, având în vedere condițiile și să securizezi relația de business cu ei.
Luați exemplul site-ului online de fashion de lux Farfetch, care sprijină numeroasele buticuri independente din Italia, care își vând produsele prin platforma sa, prin evidențierea lor pe site-ul propriu, încercând să scoată în față cât mai mult din produsele din stocurile lor și oferind suport logistic și depozitare. Compania a mutat chiar stocul de la buticurile italiene în propriul depozit centralizat din Trevisio, astfel încât comenzile să fie ușor de procesat. (Unul dintre aceste buticuri a mutat 50.000 de articole în depozitul pus la dispoziție de Farfetch, gratuit.)
De asemenea, companiile au obligații față societate în sine și, mai ales în perioadele de criză, trebuie să își redistribuie resursele pentru a satisface cele mai urgente nevoi ale societății. Luați în considerare exemplul LVMH, care a oferit liniile sale de producție de parfumuri și machiaj, pentru a produce o soluție de dezinfectare a mâinilor foarte necesară pentru spitalele franceze. „Aceste acțiuni nu vor fi uitate de către oameni și vor crea solidaritate în rândul publicului larg pe termn lung”, scrie Polman.