Ilustratoarea Livia Coloji este creatoarea brandului Gruni. Eu am dat peste ea la un târg din București, dar originea acestui brand este tot în Timișoara, ca și cei de la Ludic, despre care am scris aici. Nu știu ce se întâmplă acolo, la Timișoara, dar pare că e foarte bine. Livia nu creaază doar bijuterii din ceramică și porțelan la Gruni, ci și veselă și obiecte decorative.
Business-ul Liviei este un start-up finanțat prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, apelul România Start Up Plus, în cadrul proiectului „Centrul de excelență în promovarea antreprenoriatului_IMMpact Vest” derulat de Asociația pentru Promovarea Femeii din România.
Gruni este realizarea visului ei dintotdeauna de a găsi un echilibru între o manufactură de ceramică și un atelier de artist. Astfel, este îmbinarea acestor două spaţii într-un studio-magazin din Timişoara ce produce după un design propriu bijuterii, veselă și obiecte decorative contemporane. Gruni e o echipă de două persoane, cu vreo douăzeci de colaboratori.
Iar pentru că planeta este mai importantă decât orice brand, Gruni face câteva lucruri pentru o dezvoltare sustenabilă, cu un impact cât mai redus asupra mediului: livrări pe bicicletă, servicii de reparaţii şi reciclare pentru propriile produse, ardere doar în cuptoare electrice şi altele.
De unde vine numele Gruni:
În grai bănăţean, gruniul e un deal sterp, un loc ars de soare, bătut de vânt, uitat de lume. Sunt nenumărate gruniuri în Banat, aşa cum observa o prietenă. În Timiş, există chiar şi o localitate Gruni, pe care recunosc că nu am vizitat-o niciodată. Gruniul meu este inspirat de gruniul Oraviţei. Aflat la capătul străzii pe care m-am născut, e cel mai necăjit loc pe care-l ştiu şi care, deşi era locuit de o mică comunitate marginalizată, avea de oferit un singur lucru – un pic de lut pentru cei care aveau teracotă de lipit, respectiv ceva mai mult lut pentru cei care aveau o colibă de ridicat. Prin urmare, idealistul din mine a avut de făcut cea mai simplă alegere: să ia cea mai nefastă situație și să se angajeze că o va transforma în inversul ei. La modul ideal, Gruni va deveni o întreprindere socială care va ajuta nişte oameni într-o altă situaţie complicată, într-un alt loc.
Livia Coloji
Pentru priviri curioase în procesul de creație și producție, puteți urmări echipa Gruni pe Facebook și Instagram.
În prezent, magazinele fiind închise, puteți comanda online produsele Gruni. În viața normală, îi găsiți la târguri și la distribuitorii cu care colaborează. Gruni iubeşte distribuţia organizată așa că trimite regulat bunătăţi la:
AlbAlb
Strada Locotenent Aviator Șerban Petrescu 1,
București 011891
Jujube Atelier
Strada Faurului 19,
Sibiu 550188
Mesteshukar ButiQ [MBQ]
Strada Edgar Quinet 7
București 030167
Monoton
Strada Lucian Blaga 10,
Timișoara 300002
Dacă ai un magazin şi crezi că Gruni s-ar potrivi la tine în raft, îi poți contacta astfel.
Ce m-a surprins foarte plăcut este felul în care echipa Gruni a reușit să își aducă visele în realitate. În Septembrie 2019, scriau așa
„La modul ideal, Gruni va deveni o întreprindere socială care va ajuta nişte oameni într-o altă situaţie complicată, într-un alt loc. Până una-alta, ăsta-i un vis cam nerealist pentru un începător lipsit de experienţă cum mă aflu eu, aşa că mai vedem.”
Între timp, adică 6 luni mai târziu, anunță pe Facebook
„Nu facem lucrurile cu juma de măsură, doar unii cercei îi facem jumi-juma și három-aur. Din preț dăm 20%, juma la tine, juma la Fundația Comunitară Timișoara. Bistoș„
E o poveste similară și apropo de magazinul propriu, pe care visau să-l deschidă în Timișoara și acum există. Nu mă îndoiesc că trec printr-o perioadă grea zilele acestea, dar dacă e cineva pe care mi-aș pune banii că va bine, Livia pare că e câștigătoare. Sper să vă înnoiți de Paște cu ceva de la Gruni.